Miten saan työpaikan

Anastassia Keskikylä

Korona vei monelta henkilöltä työpaikan. Moni on rahallisessa ahdingossa. Miten selviän tulevasta. Isot otsikot: ”Ei riitä rahaa edes ruokaan” ovat dramaattisia, mutta totta. Kun korona rauhoittuu ja talous lähtee ylöspäin, hyvistä tekijöistä on pulaa. Itse asiassa viime kesänä jo oli tiukkaa tekijöistä.
Kesäksi aukea paljon kesätöitä ja monia muitakin paikkoja. Kysymys on sama sekä yrittäjille, että hakijoille: Miten saan hyvät tekijät/miten löydän hyvän työpaikan? Joko lähteä rekrytoimaan itse tai rekrytointipalvelun kautta? Palkata omat tekijät vai käyttää vuokratyövoimaa?

5 vinkkiä työhakemukseen

Miten tulla löydetyksi? On muutama pointti, mitä hakijan kannattaa ottaa huomioon hakuprosessissa:
Tuo persoonasi esiin hakemuksessa. Hakemus on sinun kasvosi paperilla. Hakemus kertoo, miksi juuri sinä olet sopiva hakemaasi työpaikkaan. On hyvä tuoda hyvät ja vahvat puolesi esiin. Mitkä ovat sinun parhaat puolesi?

Hyvä CV on tuki hakemukselle. CV:n on hyvä olla selkeä ja helppo luettava. Tuo esiin, mitä olet tehnyt kerro osaamisesi ja taitosi selkeästi. Ohjelmat, joita olet käyttänyt ja työtehtävät/projektit. CV:hen on hyvä liittää LinkedIn profiili, joka on sähköinen käyntikorttisi, jossa on suosituksesi ja osaamisalueesi.

Valmistaudu työhaastatteluun. Ensivaikutelma on kaikkein tärkein. On hyvä valmistautua pukeutumalla siististi ja saapua ajoissa. Sosiaalisuus on erittäin hyvä lisä.

Ota selvää työpaikasta. Ollessasi työhaastattelussa on hyvä tietää työpaikasta perustiedot, historia, saavutukset, toiminta ja arvot. Nämä asiat löytyvät yleensä yrityksen nettisivuilta.

Työhaastattelussa on hyvä näyttää ongelmanratkaisukykyä. Kerro miksi juuri sinut pitäisi palkata töihin.
Mitä työnantaja voi kysyä työhaastattelussa?
Rekrytoinnissa on paljon sääntöjä ja ohjeita hakijoille ja työn tarjoajalle. On kuitenkin asioita, jotka tuntuvat itsestään selviltä, joita ei kuitenkaan noudatetaan. Esimerkiksi on kysymyksiä, joita ei saa esittää. Jos syystä tai toisesta niitä kysytään, kysymyksiin ei tarvitse vastata. Se tuntuu toki vähän tympeältä, mutta näin se on. Mitkä ovat ne kysymykset? Tässä on viitteelliset kysymykset, joita pitää välttää:

  • Onko sinulla lapsia/ Aiotko hankkia lapsia /Oletko raskaana?
  • Mikä on siviilisäätysi?
  • Oletko suorittanut ase- tai siviilipalveluksen?
  • Onko sinulla jokin vakava sairaus?
  • Mitä uskontoa edustat?
  • Oletko poliittisesti aktiivinen/ Oletko jonkin puolueen jäsen?
  • Oletko ammattiliiton jäsen?
  • Millaiset omistus-, liike- ja/tai yrityssuhteet perheelläsi on?

Toisin sanoen nämä ovat ne aihe-alueet, joita pitää välttää: perhe-elämään, politiikkaan, uskontoon, asepalvelukseen, seksuaalisuuteen, terveyteen, harrastuksiin ja päihteiden käyttöön liittyvää kannattaa välttää.

Haastattelu on kokemus

Kiellettyjä kysymyksiä ja muita sääntöjä on paljon, siitä huolimatta haastattelu on kokemus. On paljon väliä, millä tavalla asioita haastateltavalta kysytään. Millä tavalla tasapainotat työarjen? Tunnelma on ihan eri, jos kysytään Mitä teet töiden jälkeen?
On työpaikkoja, joissa tarkistetaan rikosrekisteri ja tehdään huume- ja päihdetesti pakollisena. Näitä aloja ovat esimerkiksi pankki-, vakuutus- ja turvallisuusala, myös terveydenhuollossa ja lentoalalla vaaditaan pakolliset testit. Tämä liittyy pakolliseen hakuprosessiin ja niistä pitää kertoa hakijalle haastattelussa. Silloinkaan ei saa kysyä miten käytät päihteitä.
Henkilökohtaisuuksiin myöskään ei voi mennä. Kysymys raskaudesta on ehdottomasti kielletty, vaikka hakija olisi selkeästi raskaana. Muuten seuraavan kerran haastattelijaa saattaa haastatella lakimies. Eikä ulkonäkö voi vaikuttaa, eikä siihen saa puuttua tilanteesta huolimatta. Pituus, paksuus, hippi, miten vaan, siitä ei voi kysyä mitään.
Haastatteluun kannattaa valmistautua niin hakijan kuin haastattelijan. Ole meihin yhteydessä, me voimme auttaa.